Architecture, Food and Travel Photography » Architecture, Food and Travel Photography

Att fotografera vinden på en Kyrka

Detta uppdraget var väldigt ovanligt måste jag säga men givetvis en spännande utmaning.
Lilla Beddinge kyrka i södraste Skåne som är byggd 1882 efter ritningar av Helgo Zettervall har för några år sedan genomgått en sanering. Vindsutrymmet som sträcker sig över hela kyrkan var välbesökt av fåglar och full av fågelspillning, om jag minns rätt så var det runt 6 ton spillning och annat som fåglarna hade släpat in som rensades bort.

Detta har sedan lett till att temperaturen inne i kyrkan har sjunkit eftersom all spillning fungerade som isolering. Mitt uppdrag var att dokumentera vindsutrymmet före tilläggsisolering, när isoleringen utfördes och när allt var klart.
Jag måste säga att det var imponerande att se hur isoleringen genomfördes så jag ska dra lite kort om detta. Ett företag som heter Miljöbyggsystem hade fått uppdraget att tilläggsisolera genom att spruta in cellulosaisolering från ISOCELL. ISOCELL en miljövänlig isolering tillverkad av återvunnet tidningspapper. När isoleringen sprutas in, mals balar ner i en kvarn i en lastbil som sedan blåser in detta till utrymmet via en lång slang. När det lämnar sprutmunstycket så blandas isoleringen upp med vatten, detta gör att det dammar mindre men även att isoleringen får en fast yta när den torkar och ligger då bättre.

Verksamheten i kyrkan blev inte påverkad, hantverkarna tog en kort paus när det var gudstjänst och kunde enkelt återuppta arbetet efteråt, otroligt smidigt måste jag säga. Nu får bilderna berätta resten.

Är du intresserad av ISOCELL, spana in Milöbyggsystem

Beddinge Kyrka WEB-15Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-16Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-13Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-9Pin IT

Slang från lastbil och kvarnen tar sig in till vindsutrymmet via en taklucka.

Beddinge Kyrka WEB-12Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-10Pin IT

Det speciella sprutmunstycket ISOblow som blandar ISOCELL med vatten. Bilderna nedan är före bilder.

Beddinge Kyrka WEB-8Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-4Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-3Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-1Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-5Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-6Pin IT

På bilden ovan har kupolen fått en del isolering och bilderna nedan är efter bilder. Efter att ISOFIX har sprutats ut är det enkelt att städa så det blir rent och snyggt.

Beddinge Kyrka WEB-23Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-20Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-18Pin IT

 

Beddinge Kyrka WEB-19Pin IT

Share to:|Twitter|Pinterest|Facebook|Email