Architecture, Food and Travel Photography » Architecture, Food and Travel Photography

Falun Högskolebibliotek

Lite pinsamt men ibland går luften ur…
En gråmulen och regnig novemberdag 2014 hade jag och min kollega Cristian Boo möjlighet att fotografera Falun Högskolebibliotek eller Högskolan i Dalarnas bibliotek när vi var i Falun i annat uppdrag. Detta blev som ett personligt projekt och vi gillade arkitekturen men det var verkligen ingen lätt uppgift, jag ska berätta varför.
Jag som person är en strukturerad och uppskattar symmetri. Arkitekturen här var tillsynes precis så men i verkligheten när man beskådade detaljerna så var det precis tvärt om.

För att citera Thorbjörn Wiegandt, projektledare på byggfirman HMB Construction AB, ur en artikel på dt.se.
– Det finns ingen rimlighet och inga räta vinklar. Det är tillkrånglat på alla vis och det är som en korkskruv.

Jag gillar verkligen allt det vita och att bokhyllorna har tagit en sådan dominerande plats i arkitekturen eller det är snarare så, att det är bokhyllorna som är arkitekturen.
Öppna luftiga ytor, taket med ett enormt ljusinsläpp och 14m i takhöjd tillsammans med ljussättning och pressad bambu från Kina som pryder golvet skapar en riktigt bra balans. Tack vare all den luftiga ytan i mitten försvinner alla olika sittytor på ett snyggt sätt.

Men… linjerna är inte så symmetriska som man tycks tro. Det är många väggar som ser ut att vara parallella men som avviker något lite. Detsamma gäller taket som har en sluttande vinkel och inte minst flera av våningsplanen som även de har en vinkel och höjdskillnad. Våningsplanen är mer byggda som ramper mellan de olika nivåerna. Det är lätt att ögat blir lurat på plats och jag måste säga att jag landade lite i den fällan innan jag lyfte blicken än en gång när jag inte kunde få rätt på linjerna i bildkompositionen.

Fasaden är klädd med sibirisk lärk och ett ytterskal av rostfritt stål i trekantiga profiler som bland annat fungerar som avskärmning för solen.
Att fotografera här var verkligen en något tuff men kul utmaning. Jag och Christian vill tacka Faluns Högskolebibliotek för att vi fick möjligheten, tack!

När det var dags för bildbehandlingen fick jag återigen bråka med linjerna och detta tog lite udden av förtjusningen. Jag måste erkänna att jag har behövt samla kraft för att får motivationen till att göra det sista klart. Om det hade varit ett kunduppdrag hade det aldrig blivit så här men nu var det ett personligt projekt där det inte fanns några direkta krav på leveranstid, bara jag själv som blev lidande. Nu är bilderna äntligen klara, hoppas du gillar dem.

Högskolan i Dalarnas högskolebibliotek
Ritat av: ADEPT Architectures, tillsammans med ett internationell team
Team: Byrån Sou Fujimoto (Japan), landskapsarkitekten Topotek1 Landscape (Tyskland), ingenjörsfirman Rambøll Engineers (Danmark) och konstnären Jeppe Hei (Danmark)
Byggår: 2012-2014
Yta: Ca 3000 kvm
Utmärkelser: World Architecture Festival, Världens bästa högskolebyggnad 2014

 

Falun Högskolebibliotek-1Pin IT

Falun Högskolebibliotek-2Pin IT

Falun Högskolebibliotek-3Pin IT

Falun Högskolebibliotek-4Pin IT

Falun Högskolebibliotek-6Pin IT

Falun Högskolebibliotek-7Pin IT

Falun Högskolebibliotek-8Pin IT

Falun Högskolebibliotek-9Pin IT

Falun Högskolebibliotek-10Pin IT

Falun Högskolebibliotek-11Pin IT

Falun Högskolebibliotek-12Pin IT

Falun Högskolebibliotek-14Pin IT

Falun Högskolebibliotek-15Pin IT

Falun Högskolebibliotek-16Pin IT

Falun Högskolebibliotek-18Pin ITFalun Högskolebibliotek-17Pin IT

Share to:|Twitter|Pinterest|Facebook|Email