Architecture, Food and Travel Photography » Architecture, Food and Travel Photography

Domkyrkoforum i Lund

En tidig morgon i juli begav jag mig till Lund för att fota Domkyrkoforum i morgonljus. det var en strålande morgon och jag var mer eller mindre helt själv, i all fall till en början innan andra morgonpigga människor började dyka upp.
Byggnaden är Lunds stifts besökscentrum för Domkyrkan som ligger mitt emot. Arkitekten är Carmen Izquierdo som är utbildad vid Madrids Arkitekturhögskola och flyttade 2003 till Stockholm. Arkitekturen för Domkyrkoforum vann 2012 Kasper Salinpriset från Sveriges Arkitekter och Region Skånes Arkitekturpris. 2011 fick Carmen tillsammans med landskapsarkitekten Charlotte Lund Lunds Stadsbyggnadspris.

Den moderna och strikta arkitekturen bryter av och smälter in på samma gång. Den ligger tätt intill äldrebyggnader och den nya fasaden i mässing som på något sätt känns levande genom att ändra sin färgton och åldras på ett vakert sätt.
Utsidans mörka färg har sin motpart på insidan där det är vitt och avskalat men som på något sätt skapar att lugn och ger fokus till de olika delarna av byggnaden. Den del som vätter mot Domkyrkan är i form av en föreläsningssal där det finns två stora fönsterpartier som blickar mot Domkyrkan. Entrén från Kyrkogatan öppnar upp med glas in i byggnaden samtidigt som öppningen i taket ramar in himmeln.

Den öppna platsen mellan Domkyrkan och Domkyrkoforum verkar vara uppskattad av många människor. När jag var klar med fotograferingen var det många som hade satt sig i solen på bänkarna med en kopp kaffe och några läste en bok för att få en stunds egentid.

Swepho Blog - Domkyrkoforum Lund-1Pin IT
Swepho Blog - Domkyrkoforum Lund-3Pin ITSwepho Blog - Domkyrkoforum Lund-4Pin ITSwepho Blog - Domkyrkoforum Lund-5Pin ITSwepho Blog - Domkyrkoforum Lund-6Pin ITSwepho Blog - Domkyrkoforum Lund-7Pin ITSwepho Blog - Domkyrkoforum Lund-8Pin IT

Share to:|Twitter|Pinterest|Facebook|Email